CD Recensies

GOSTENA: FANTASIEËN VOOR LUIT

Gostena: Fantasieën voor luit nr. 1-25. Elliot Simpson (git). Brilliant Classics 95944 (79’25”). 2018

Gitarist Elliot Simpson wijdt zich hier net zoals luitenist Paul O’Dette zo’n vijftien jaar eerder deed (Harmonia Mundi HMU 90.7295) aan  luitcomposities uit 1599 van Giovanni Battista dalla Gostena (ca. 1558 - ca. 1593). Alleen beperkt O’Dette zich daar tot slechts 4 Fantasieën

Afgezien van een kort verblijf in Wenen, waar hij les had van Philippe de Monte, verbleef Gostena altijd in Genua waar hij maestro di cappella van de kathedraal werd. In 1594 kwam hij tragisch aan zijn eind omdat hij werd vermoord.

Zijn oeuvre is niet omvangrijk en bestaat voor het grootste deel uit vijf banden met madrigalen en canzonetta’s. Hij schreef misschien ook orgelwerken, die door Irene de Ruvo zijn opgenomen (Arcana AD 102). Mogelijk zijn het echter bewerkingen van zijn luitwerken.

Dat Gostena voor de luit schreef, kwam waarschijnlijk omdat zijn neef en leerling Simone Molinario (ca. 1570 - 1636) luit speelde. Het gaat om levendige polyfone werken die niet vrij zijn van dissonanten.

Simpson speelt ze stijlvol en mooi en kan gitaristen inspireren; hij is ook vollediger, maar puristen zullen voor dit repertoire eerder de voorkeur geven aan O’Dette. Deze integreerde in zijn opname ook een groot aantal luitwerken van Molinario en een bewerking van Lassus’ Susanne un jour.