CD Recensies

GERMANUS: LUNAPARK

Germanus: Lunapark. Lunapark; Le tourne-disque antique; Hallucinations; Microphobia; Piccadilly Circus; Hammerfest; Steigers; Organic movements; Waldorf-Astoria. Calefax reed quintet en het ASKO Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw; Danel kwartet; Raaf Hekkema (sax), Antje Lohse (ms), Karin Leutscher (fl), Michel Marang (kl), Sander Germanus (sax) en Joeri de Vente (hrn). Et’cetera KTC 1389 (67’03”). 2004/10

Wie even de moeite neemt om op Wikipedia te kijken, ontdekt dat de Amsterdamse saxofonist en componist Sander Germanus (1972) een omvangrijk oeuvre van meest heel gevarieerde ensemblestukken op zijn naam heeft.

Dat blijkt ook uit de selectie op deze cd. Lunapark is voor 16 musici, Le tourne-disque antique voor rietkwintet, Hallucinations voor strijkkwartet, Microphobia voor altsax en tapschoen, Piccadilly Circus voor 18 musici, Hammerfest voor 2 pianola’s, Steigers voor mezzo en zes houtblazers, Organic Movement voor het 31-toons Fokker orgel en Waldorf-Astoria voor 17 musici. Over verscheidenheid en inventiviteit gesproken…. 

Wanneer men naar deze werken luistert, blijkt het gelukkig om goed toegankelijke, plezierige muziek te gaan waarin wordt gegoocheld met microtonen (Microphobia, Hammerfest en Organic movements), boventoonharmonischen, dissonanten, minimalisme en ultrachromatiek met soms een knipoog richting amusementsmuziek, maar ook met een Monteverdi citaat en de imitatie van een grammofoonplaat waarvan het gat niet precies in het midden zit en die daardoor een hinderlijk zwevend geluid veroorzaakt (Le tourne-disque antique). De Lunapark trilogie heeft iets desoriënterends.

Aardig om mee kennis te maken.