CD Recensies

GLASS: SYMFONIE NR. 5

Glass: Symfonie nr. 5 voor 5 soli, koor en orkest. Heather Buck (s), Katherine Pracht (ms), Vale Rideout (t), Stephen Salters (b), David Cushing (bs) met het Wall Street Trintity koor, het Trinity jeugdkoor, Downtown voices en Novus NY ol.v. Julian Wachner. Orange Mountain Music OMM 1043 (2 cd’s + dvd, 1u., 34’12”). 2017

28 Augustus 1999 ging in het zicht van het begin van een nieuw millennium de Symfonie nr. 5 van Philip Glass in Salzburg als opdrachtwerk in première en om dat feit na twintig jaar te gedenken werd deze nieuwe opname gemaakt.

Het werk heeft delen: 1 Vòór de schepping, 2 De schepping van de kosmos, 3 De schepping van bewuste wezens, 4 De schepping van menselijke wezens, 5 Vreugde en liefde, 6 het kwaad en onwetendheid, 7 lijden, 8 mededogen, 9 dood, 10 oordeel en apocalyps, 11 paradijs en de opdracht.

Het ziet er veelomvattend en erg ambitieus uit. Maar het is ook een ingenieuze ‘dreamscape’ compositie met in het laatste deel een reflectie op et eerste. Opvallen ook dat het erk al begint voordat de schepping start. Daarna begint het leven op aarde, het paradijs en de verdere ontwikkelingen met tot slot een opdracht. De basis ligt mede in culturele verscheidenheid en in gedachten uit de Bijbel (Hooglied), de Rig-Veda, de Koran, Kumulipo (Hawaï), en andere exotische scheppingsverhalen en uit De Verlichting. Dat biedt heel mooie, vaak ontroerende momenten.

Merkwaardig is het wel, een symfonie met de uitstraling van een religieus ritueel, zeker voor een ongelovige.

Er wordt mooi in het Engels gezongen, vooral door sopraan  Heather Buck, mezzo Katherine Pracht en bariton Albert Dohmen. Ook de koren en het begeleidend ensemble laten heel mooie dingen horen.

 

Er is een eerdere opname van de première met Dennis Russell-Davies (Nonesuch 7559-79618-2) uit 2000, maar deze nieuwe heeft het voordeel van een bonus dvd met daarop de uitvoering in de New Yorkse Trinity church en uitgebreide interviews met de componist (die zich zeer ingenomen toont met deze realisatie  - ‘Julian Wachner and his team make these commonalities, differences, and eccentricities appear even more pronounced than was initially imagined' -  en de dirigent.