GRIEG: VIOOLSONATES NR. 1-3, CAMMARANO
CD Recensies - G

Grieg: Vioolsonates nr. 1 in F op. 8, 2 in G op. 13 en 3 in c op. 45. Daniela Cammarano en Alessandro Deljavan. Aevea AE 15010 (76’40”). 2015 

Hoewel hij in Leipzig studeerde, heeft Grieg zich eigenlijk nooit de heersende Duits-Oostenrijkse stijl geheel eigen gemaakt. Blijk van een sterke persoonlijkheid? Ook in zijn drie Vioolsonates (uit 1865, 1867 en 1887) zijn de invloeden van Mendelssohn en Schumann minder groot dan die van de Noorse volksmuziek en de ervaringen die hij opdeed gedurende een reis naar Rome waar hij Liszt ontmoette. Eveneens van invloed waren de jaren die hij in Kopenhagen doorbracht, waar hij onder leiding van Niels Gade studeerde. Zo vond hij een goed evenwicht tussen de Centraal Europese erfenis en zijn nationale gevoelens.

Daniela Cammarano en Alessandro Deljavan vormen sinds jaren een hecht duo en geven met hun lange ervaring wat grootschaliger en gepassioneerder vertolkingen van dit drietal werken dan we gewend zijn, soms op het agressieve af in de snelle delen. Gelukkig komt in de langzame de zangerige lyriek nauwelijks tekort. De karaktertekening lukte best mooi.

Tot de eerdere mooie opnamen van deze Sonates behoren die van Augustin Dumay en Maria João Pires (DG 437.526-2) en van Henning Kragerud en  Helge Kjekshus (Naxos 8.553904-2). Kies vergelijkend of met een persoonlijke voorkeur voor een van de vertolkers de uitgave die het beste aan uw voorstellingen voldoet.