CD Recensies

GLASS: CELLOCONCERT NR. 2 NAGOYQATSI

Glass: Celloconcert nr. 2 Naqoyqatsi. Matt Haimovitz met het Cincinnati symfonie orkest o.l.v. Dennis Russell Davies. Orange Mountain Music OMM 0087 (39’30”). 2012

Zoals de ondertitel aangeeft, is het Celloconcert nr. 2 geen nieuw werk. Het is ontleend aan de filmmuziek voor Naqoyqatsi uit 2001 van Godfrey Reggio  waarin het met behulp van de computer gaat over de Hopi cosmologie en de relatie tussen de natuurlijke wereld en de technologie, gevat in beelden over oorlog, de dood, conflict en pijn. Destijds speelde Yo-Yo Ma op de soundtrack.

Voor zijn Celloconcert nr. 2 herleide hij die muziek door zo’n 7 coupures aan te brengen, maar ook voor wat aanvullingen te zorgen tot een zevendelig werk met de delen 7-delig werk met ‘Naqoyqatsi’, ’Massman’, ’New world’, ‘Intensive time’, ‘Old world’, ‘Point blank’ en ‘The vivid unknown’. Een blijk van metafysica in de muziek.

Matt Haimowitz is een specialist in het spelen van eigentijdse muziek en zorgt op de helaas erg kortdurende schijf voor een meesterlijke verklanking van dit een grote virtuositeit vergende ietwat experimentele werk dat bijzonder gaaf is opgenomen.

Met zijn toonvorming en frasering bereikt hij een veilig evenwicht tussen het uitdrukken van diepere gevoelens en de stevige inbreng van het orkest. De opname werd gemaakt na een stel zaaluitvoeringen zodat de muziek stevig in het zadel zit.