GLASS: STRIJKKWARTETTEN NR.1-5
CD Recensies - G

Glass: Strijkkwartetten nr. 2 Company, 3 Mishima, 4 Buczak en 5. Kronos kwartet. Nonesuch 7559-79356-2 (68’21”). 1993

Glass: Suite Bent; Strijkkwartetten nr. 1, 2 Company, 3 Mishima, 4 Buczak en 5. Brooklyn Rider (Orange Mountain Music OMM 0074 (2 cd’s). 2010 

Ontdaan van Glass’ gebruikelijke bonkende keyboards en etherische stemmen, maar wel komend uit dezelfde oscillerende klankwereld, bezit dit vijftal Strijkkwartetten van Glass wel eenzelfde betoverende kracht. Nummer 1 uit 1966 is nog uit de tijd dat hij in Parijs bij Nadia Boulanger studeerde en op weg was een eigen stem te vinden. Het overige viertal dateert uit de jaren tachtig tot 1991.

Nummer 2 is kort en mild als muziek bij Becketts elegische Company en nummer 3 was bestemd voor de film Mishima van Paul Schrader, terwijl nr. 5 een in memoriam is door de artiest Brian Buczak die aan HIV complicaties overleed voordat de term Aids algemeen ingang had gevonden.

De expressie van deze werken is voor een minimalist nogal neoromantisch. Geen ensemble lijkt geschikter om deze muziek te vertolken dan het Kronos kwartet. 

Maar als grote verrassing blijkt Brooklyn Rider met Johnny Gandelsman en Colin Jacobsen (v), Nicholas Cords (va) en Eric Jacobsen (vc) minstens gelijkwaardig en zeker zo interessant. Jammer dat door beide groepen niet ook meteen de Quartet Satz werd vastgelegd. Die is er blijkbaar alleen van  opnieuw Brooklyn Rider (Orange Mountain OMM 0144).

Deze opnamen zijn in ieder geval te prefereren boven die van het Carducci kwartet (Naxos 8.559636). Hoe de opname met het vijftal kwartetten door het Smith kwartet (Signum SIGCD 117) is, zou nader moeten worden onderzocht.