GIPPS: SYMFONIEËN NR. 2 EN 4; ORKESTWERKEN
CD Recensies - G

Gipps: Symfonieën nr. 2 op. 30 en 4 op. 61; Knight in armour op. 8; Song for orchestra op. 33. BBC Nationaal orkest van Wales o.l.v. Rumon Gamba. Chandos CHAN 20078 (69’20”). 2018

De Britse componiste Ruth Gipps (1921 - 1972) is buiten Engeland ten onrechte weinig bekend. Ze was heel productief en schreef 5 Symfonieën, 7 Concerten en talloze koorwerken nagelaten. 

Als wonderkind blonk Gipps uit als hoboïste en pianiste. Ze was vooral trots op haar symfonische werken, hoewel de aandacht van het publiek zich meer op haar toegankelijke kamermuziek richtte.

Gipps was sterk beïnvloed door haar leermeester Vaughan Williams. Dat ze een oorspronkelijke, eigen stem had, toont deze cd aan. Het vroegste werk is het best spirituele, op de Middeleeuwen teruggrijpende symfonische gedicht Knight of armour dat tijdens W.O. II in 1942 op de Last night of the proms in Londen in première ging. Vooral de althobo en het koper leveren mooie bijdragen.

De ééndelige Symfonie nr. 2 staat inderdaad nog invloed van Vaughan Williams, maar die zijn vermengd met tekenen van W.O. 2 zoals dat in 1945 te verwachten was. De vrij conservatieve Engelse main-stream Symfonie nr. 4, waarin ze persoonlijker en machtiger klinkt, ontstond in 1972 en laat voor wat het waard is mogelijk iets van Ravel en Shostakovitch blijken. Het zijn vooral de langzame symfoniedelen die beklijven. De korte, lyrische Song maakt evenzeer indruk.

Veel contrasterende indrukken en wisselende gevoelens komen langs.  Rumon Gamba, die zich opvallend inzet voor onbekende Britse componisten, levert hier weer een daad van betekenis.