CD Recensies

GLASS: VIOOLCONCERT NR. 2; VIOOLSONATE

Glass: Vioolconcert nr. 2 American four seasons; Vioolsonate. Piotr Plawner (v), Gerardo Villa (p) en het Kamerorkest Bern o.l.v. Philippe Bach. Naxos 8.559865 (61’59”). 2019

Sommige van de latere werken van Philip Glass (1937) zijn naar mijn oordeel tenenkrommend, maar wat altijd treft bij de Amerikaanse iconische componist, is de manier waarop hij zijn composities met een unieke combinatie van experimentalisme en vlotte toegankelijkheid boeiend weet te maken.

Het Vioolconcert nr. 2 uit 2009 bestaat uit acht delen en begint met een proloog, gevolgd door vier delen die zijn gescheiden door een ’Song’. Het werk ontstond door een aanbeveling van de Amerikaanse violist Robert McDuffie die een compositie suggereerde waarin de wereld van de begin achttiende eeuwse viooltraditie werd weerspiegeld. Dat is aardig gelukt en het is fijn dat deze opname daarvan meteen zo goed is gelukt met een mooie uitbeelding van de sterk wisselende stemmingen.

Van de driedelige Vioolsonate uit 2008 bestond al een opname van Andrea Cortesi en Marco Venturi (Brilliant Classics 94814). Pulserende ritmen, een wat terughoudende intimiteit en een dansvormige finale zijn kenmerkend voor dit werk dat zijn wortels heeft in de late negentiende eeuw van Brahms, Franck en Fauré. Meditatieve momenten worden afgewisseld door energieke.

De Poolse violist Piotr Plawner en zijn Argentijnse begeleider Gerardo Villa zowel als het Zwitserse kamerorkest stellen alles bereid om van dit tweetal werken een succes te maken. Vooral het Vioolconcert nr. 2 zal bij velen in de smaak vallen