CD Recensies

GLASS: PIANOKWINTET; STRIJKKWARTET NR. 8 E.A.

Glass: Pianokwintet ‘Annunciation’; Pendulum; Strijkkwartet nr. 8; Quartet satz; Sakellarides: Communio hymn for the annunciation. Paul Barnes (p), Colin Jacobsen (v en zang) met Brooklyn Rider. Orange Mountain Music OMM 0144 (52’23”). 2019

Het Pianokwintet met de titel Annunciation dat Philip Glass in 2018 componeerde, is gebaseerd op de Grieks-orthodoxe hymne voor de viering van Maria Boodschap die we in het Westen als een R.K. feestdag die 25 maart wordt gevierd ter aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria.  Het leidde tot een over het geheel overpeinzend en nogal melancholiek, maar bij eerste aanhoren ook noga geheimzinnig werk. Ter verduidelijking van de herkomst wordt het thema van die hymne tot slot ook nog gezongen door Paul Barnes in een oorspronkelijke versie van de in Griekenland geboren Amerikaan John Sakellarides (1932 - 2017).

Zowel het Pianokwintet als het Strijkkwartet nr. 8 uit hetzelfde jaar krijgen hier meteen hun cd doop. Wat in beide werken opvalt, is het gematigde idioom dat alleen al deze werken voor een breder publiek toegankelijk maakt. Pendulum voor viool en piano is een eerder wiegend, dan slingerend gelijkmatig stuk uit 2010 en Quartet satz uit 2017 is een eerbetoon aan de Quartettsatz in c D. 703 van Schubert.

Brooklyn Rider is een strijkkwartet, bestaande uit Johnny Gandelsman en Colin Jacobsen (v), Nicholas Cords (va) en Michael Nicolas (vc) dat met pianist Paul Barnes en violist/zanger Colin Jacobsen samen zorgt voor verklankingen die in geen discotheek met kamermuziek van Glass mogen ontbreken.