CD Recensies

GOMES: COLOMBO

Gomes: Colombo. Rossana Potenza (s., Isabella di Spagna), Gustavo Porta (t., koning Fernando), Alexandru Agache (b., Columbus), Francesco Palmeri (bs., il frate), Teresa Nicoletti (s., donna Mercede) e.a. met koor en orkest van het Teatro Massimo Bellini o.l.v. Silvia Barbato. Bongiovanni GB 2429-2 (64’13”). 2006

De Braziliaanse componist Antonio Carlos Gomes (1836 - 1896) die zijn muzikale opleiding in Milaan voltooide, is vooral bekend als operacomponist.

In 1892 koos hij de in 1451 in Genua geboren Christophorus Columbus uit als onderwerp voor een opera in 4 aktes. Uit de geschiedenisboekjes kennen we Columbus als de beroemdste ontdekkingsreiziger uit de periode der grote ontdekkingen die in 1492 de Atlantische overstak en Amerika ontdekte en daar in opdracht van het Spaanse hof de Spaanse vlag plantte. Na jarenlang lobbyen had hij daarvoor toestemming gekregen van koningin Isabella van Castilië.

Eigenlijk gaat het om een soort vocaal symfonisch gedicht in de geest van een cantate op basis van een gedicht van Albino Falanca (pseudoniem van Anibal Falcao) dat werd geschreven voor de vierhonderdjarige herdenking van die gebeurtenis. 

De muziek hierbij vormt een mooie verbindingsschakel tussen Verdi en het verisme. Het gaat om mooi gestileerde, kleurige, maar ook behoorlijk originele muziek met tal van lyrische aria’s die hier door een goed vocaal team en een sympathiek begeleidend orkest heel goed is uitgevoerd. De mooist gezongen rollen zijn die van de titelrol door Alexandru Agache en koningin Isabella door de elegante sopraan Rossana Potenza.