CD Recensies

GUILLEMAIN: VIOOLSONATES; SYMFONIEËN VOOR 2 VIOLEN EN B.C.

Guillemain: Vioolsonate in b op. 1/3, Es op. 1/6, c op. 1/8; Symfonieën voor 2 violen en b.c. in G op. 6/1, in Es op. 14/2, in G op. 14/6. Alana Youssefian met Le Bien-Aimé. Avie AV 3412 (67’11”). 2019
 
In de loop van de achttiende eeuw ontstond een grote vraag naar kamermuziek omdat de markt daarvoor sterk groeiende was en de tijd voorbij was dat alleen aan hoven en onder adellijke families muziek werd gemaakt, maar ook de gegoede burgerij muziek wilde maken.
Maar de violist/componist Louis-Gabriel Guilemain (1705 - 1770) kwam na net als Leclair les ls te hebben gehad van Somis eerst een poos in dienst in Dijon, aan wie hij in 1734 zijn eerste reeks Vioolsonates opdroeg. Kort daarop trad hij met een goed gehonoreerde functie in dienst van koning Lodewijk XV. Een schijnbaar warm nest, maar hij hield er een extravagante levensstijl op na (o.a. als verzamelaar van karpetten en meubels) en smeet hij jammer genoeg met geld, raakte zwaar door schulden belast, waardoor hij vermoedelijk zelfoord pleegde. 
Op deze cd met de titel Brilliance indeniable: The virtuoso violin in the court of Louis XV met een selectie uit zijn vele Vioolsonates, waarvan sommige onbegeieid waren, maar hier alleen de werken dans le goût italien voor 2 violen met b.c., gespeeld door Stephen Goist (v), Matt Zucker (vc) en Michael Sponseller (kl) worden voorgesteld is van treurigheid geen sprake.
Alana Youssefian ‘converseert’ levendig en zeer onderhoudend met hen en zal daarmee liefhebbers van mooie Franse barokmuziek ruim een uur veel genoegen bereiden.