CD Recensies

GOLDBERG: BEYOND THE VARIATION, SONATES VOOR 2 VIOLEN

Goldberg: Beyond the variation. Sonates voor 2 violen en b.c. in Bes DürG 10, g, DürG 12, c DürG 14, a DürG 11 en C DürG 13. Jörg-Michael Schwarz met Rebel. Bridge 9478 (59’30”). 2016
 
Johann Gottlieb Goldberg (1727 - 1756) stond in zijn tijd bekend als ‘Notenfresser’ en hij had de reputatie eenkoppige melancholicus te zijn. Hij schijnt ook depressief te zijn geweest en een hekel te hebben gehad aan zijn eigen werken, waardoor hij er veel vernietigde. Hij weigerde stug om mee te gaan in de modieuze trend van galante- of rococostijl, maar hield zich vast aan oude waarden met een belangrijke rol voor de basso continuo en wilde zo een haast quasi orkestrale sfeer scheppen. In de bekendste Sonate in C voegde hij daarom ook liefst een altviool toe. Daarmee bewees hij zijn eigen destructieve ongelijk.
Maar waar het om gaat: de muziek is kostelijk en het is onbegrijpelijk dat die slechts sporadisch te horen is. Barokmuziek die net niet buiten de oevers treedt.
De violisten Jörg-Michael Schwarz en Karen Marie Marmer en de cellist John Moran, samen het ensemble Rebel vormend, doen er alles aan om Goldberg in dit vijftal Sonates stijlvol recht te laten wedervaren.