CD Recensies

GLASS: SYMFONIE NR. 8, RUSSELL DAVIES; MARKOWICZ

Glass: Symfonie nr. 8. Bruckner orkest Linz o.l.v. Dennis Russell Davies. Orange Mountain Music OMM 0028 (38’42”). 2005
 
Glass: Symfonie nr. 8 (bew.). Pawel Markowicz. Orange Mountain Music OMM 0145 (36’56”). 2013
 
De Symfonie nr. 8 van Glass beleefde in november 2005 zijn eerste uitvoering in New York. Volgens de componist betekent het dat hij met dit werk terugkeert tot abstracte vormen ‘waarin de taal van de muziek zelf het onderwerp is, net als in de achttiende en negentiende symfonieën’.
Het werk telt drie delen, elk wat korter dan het voorgaande, waardoor het eerste deel even lang is als beide volgende samen. De meeste muzikale ideeën zijn in het eerste deel verstopt en zorgen voor variatie. Het gaat om een zorgvuldig geconstrueerd lapwerk dat is samengesteld uit niet minder dan acht thema’s (toeval in Symfonie nr. 8 of een bewust uitgangspunt?) die contrapuntisch worden ontwikkeld en gesuperponeerd tot een complex geheel dat ongeveer veertig minuten duurt. Het lijkt te wijzen op een resultaat van zijn studie in Parijs in de jaren zestig bij Nadia Boulanger.
Hierna vormt een passacaglia het koele middelpunt van de symfonie, waarna in de finale de motieven verder worden geconcentreerd en samenvat. Echt vernieuwend is deze symfonie niet, maar hij is wel heel consistent en samenhangend en in dat opzicht knapper dan een aantal van zijn andere orkestwerken.
Dennis Russell Davis bezit alle expertise om er een heel goede vertolking van te geven met het Brucknerorkest uit Linz dat het werk had besteld.
Nadat de pianist Pawel Markovic deze symfonie had gehoord, kocht hij als tiener deze enige opname, bemachtigde hij vervolgens ook de partituur en besteedde hij veertien jaar aan het maken, verfijnen, uitproberen van zijn pianoversie. Hij leverde daarmee een knappe prestatie en het is goed dat Glass’ huis CD merk, Orange Mountain Music hem de gelegenheid bood om zijn pianoreductie waarin het wezen van de Symfonie besloten blijft, op te nemen.