CD Recensies

GOURZI: MUZIEK VOOR PIANO EN STRIJKERS

Gourzi: Muziek voor piano en strijkers. ‘Eine kleine Geschichte’. ‘P-ILION, neun Fragmente einer Ewigkeit’; ‘Aiolos wind’ op. 41 1/6; Strijkkwartet nr. 1 op. 19 ‘Israël’, Miniaturen op. 8 nr. 1-7 ‘Noch fürcht’ ich’; Vibrato 1 op. 38; Pianostukken op. 24 nr. 1-5; Vibrato 2 op. 38. Lorenda Ramou (p) met het Ensemble Coriolis. ECM 481.0988 (51’34”). 2012
 
De Griekse Konstantia Gourzi (1962) studeerde compositie, piano en directie in Athene voordat ze haar studie in München voortzette. Ze volgde verschillende masterclasses bij dirigenten en was assistente van Abbado in Berlijn. Ze is ook actief als muziekpedagoge.
De meeste werken op deze cd ontstonden dankzij opdrachten. Daaronder bevindt zich Kastalia voor harp en strijkkwartet op. 35 uit 2008 dat door Harry Otten werd besteld voor Lavinia Meijer die het met het Ruysdael kwartet opnam.
Vooral het Strijkkwartet ‘Israël’ uit 2004 maakt indruk met de geraffineerd  toegepaste technieken, de harmonische inhoud en de manier waarop in het idioom en met de vier instrumenten de muziek uit verschillende culturen wordt gecombineerd. 
Heather Cotrell en Susanna Pietsch (v), Klaus-Peter Werani (va) en Hanno Simons (vc) van het Ensemble Coriolis blijken daar heel vertrouwd mee te zijn en zorgen voor een zeer te waarderen uitvoering. In de overige composities waarin hoorbaar naar duidelijkheid en eenvoud is gestreefd (maar gelukkig niet zo erg als bij Einaudi), toont de eveneens Griekse pianiste Lorenda Ramou zich een uitstekende pleitbezorgster voor Gourzi die met haar muziek op melodische wijze sfeer weet te scheppen.