CD Recensies

GUILLEMAIN: SECOND LIVRE DE SONATES EN QUATUOR

Guillemain: Second livre de sonates en quatuor nr. 1-6 op. 17 Ensemble la Française. Musica Ficta MF 8034 (70’57”). 2020
 
Louis-Gabriel Guillemain (1705 - 1770) was volgens berichten uit die tijd ‘le violon le plus rapide et le plus extraordinaire’ aan het hof van Lodewijk XV. Omdat in 2020 zijn tweehonderdvijftigste sterfdag wordt herdacht, verschijnen wat nieuwe opnamen met werken van hem, zoals de tweede bundel Sonates en quatuor. 
De tweede bundel met 6 Sonates en quatuor voor fluit, viool, gamba en b.c. uit 1756 maken deel uit van de ‘Conversations galantes er amusantes’ met een rijke melodiek en een soms complexe ritmiek. Muziek in de sfeer van zijn tijdgenoten Telemann, Quentin, en Boismortier. Muziek ook vol fantasie, luchtigheid en verfijning zoals die kenmerkend is voor de Franse Rococokunst.
Het zijn in dit geval Aude Lestienne (traverso), Shiho Ono (v), Myriam Ropars (vdg), Jean-Baptiste Valfré (vc), Kazuya Gunjo (kl) die daaraan heel mooi en levendig met goed verzorgd ensemblespel vol ’affecten’ en met fantasie vorm en inhoud geven.