CD Recensies

GIORDANI, T.: DUO'S VOOR 2 CELLI

Giordani, T.: Duo’s voor 2 celli op. 18 nr. 1-6. Charlie Rasmussen en Anton TenWolde. Centaur CRC 3819 (48’38”). 2019
 
De in Napels geboren Tomasso Giordani (ca. 1730 - 1806) die vooral als operacomponist bekend werd, maakte met het operagezelschap van zijn vader een toernee op de Britse eilanden en was een van de Italiaanse componisten die zijn heil vond in Engeland en haast nog meer in Ierland. Hij presenteerde zijn eerste opera in Londen in 1756 en laart er in 1783 drie op volgen. In Dublin presenteerde zeven verdere opera’s voordat hij directeur werd van The English Opera House. 
Maar er kwamen ook Klavecimbelconcerten, Odes, Cantates, kamermuziekwerken en pianowerken uit zijn pen (waaronder klavecimbelkwintetten, fluittrio’s, een orgelsonate gitaarsonates). Hij zou de componist van het bekende liedje Caro mio ben uit 1783 kunnen zijn, hoewel dat waarschijnlijk van Giuseppe Giordani is.
En dan natuurlijk deze Duo’s op 18 die we als CD première kunnen begroeten. Iets van de sfeer uit de komische opera’s die hij schreef, is terug te vinden in deze lyrische Duo’s. Deze bezitten het elegante karakter van composities in galante stijl en hebben soms al iets preromantisch. Ook voor de lastigste passages deinzen Charlie Rasmussen en de Nederlander Anton TenWolde niet terug. Deze Giordani is rijp om te worden herontdekt. Bijvoorbeeld via Rita Peiretti die zijn Klavecimbelconcerten opnam (Dynamic CDS 428/1-2) en Astrée dat Kwintetten en Kwartetten vastlegde (Opus 111 OPS 30-233).