CD Recensies

GRAUPNER: WERKEN VOOR CHALUMEAUX

Graupner: Ouverture voor 3 chalumeaux, 2 violen en b.c. in d GWV. 428; Suite voor chalumeaux, 2 violen en bc. in Bes; Concert voor 2 chalumeaux en strijkorkest in F. Ensemble Mensa Sonora o.l.v. Jean Maillet. Pierre Verany PV 794114 (75’20”). 1994
 
De in de zeventiende en achttiende eeuw vooral in de volksmuziek gebruikte chalumeaux is een in Frankrijk ontstaan enkelriets houten blaasinstrument dat een voorloper is van de klarinet dat verder werd ontwikkeld door Denner die het instrument geschikt maakte als klarinet in de barokmuziek. In Italië schreven Vivaldi, Bononcini en Rossi muziek voor dit instrument, net als de Tsjech Zelenka en de Duitsers Telemann, Hasse, Fasch en Graupner.
Het is goed dat Graupner met de hier opgenomen werken van zijn instrumentale kant wordt belicht, want we kennen Christoph Graupner (1683 - 1760) vooral als componist van Cantates die hij schreef aan het hof van Ernst Ludwig, de landgraaf van Hessen-Darmstadt. Minder bekend is, dat hij wel tachtig Ouvertures en Suites componeerde, waaronder een aantal voor 1, 2 of 3 chalumeaux, strijkers en continuo.
Het in 1989 opgerichte Franse ensemble Mensa sonore laat heel fraai horen hoe het instrument concertant werd gebruikt door Graupner. Als vervolg hierop is het wellicht aardig om ook eens van het Concert voor chalumeau en strijkorkest van Fasch te luisteren (Pinnock, Archiv 449.210-2).