CD Recensies

GRANADOS: FOLLET

Granados: Follet H. 60. Nuria Feliu (verteller), Sergi Giménez (t., Follet), Griselda Ramon (s., Nadala), Alex Santmartí (b., graaf Guillem Arnau) en Elke Sanjosé (p). Columna Musica 1 CM 0110 (60’05”). 2003
 
Met vakantie in de Catalaanse Pyreneeën schreef Enrique Granados in 1902 de korte, charmante, maar ook ongewone opera (ofwel zarzuela) in 1 akte met vijf scènes Follet, losjes gebaseerd op het verhaal van Tristan en Isolde, in dit geval in de vorm van een romantische, maar onmogelijke liefde van een prinses voor een kobold. Apel-les Mestres leverde het libretto en het werk werd nooit officieel gepubliceerd. Dat alles speelt zich binnen een uur af. Of de componist de titel bedoelde in de geest van ‘dwaallicht’?
Granados gebruikte daarvoor lokale volksmuziek uit de streek Catalonië waar hij toen verbleef. Dat speelt zich alles af binnen een uur. Wat we hier te horen krijgen is een versie in gereduceerde vorm waarbij het orkest is vervangen door eenpiano. Dit betekent een gemis aan kleurigheid, maar daar staat tegenover dat de zangers en de verteller duidelijk hoorbaar zijn. Nuria Feliu vertelt deelnemend en Sergi Giménez en Griselda Ramon zingen heel betrokken als liefdespaar, ook de kleine rol van graaf Arnau is goed bezet met Elke Sanjosé.
Het is goed dat hiermee een onbekende kant van Granados wordt belicht; er wacht nog meer van dergelijk repertoire van hem op een opname: La Cieguecita de Betania, Gaziel, Maria del Carmen, Petrarca en Picarol.