CD Recensies

GRAZIOLI: KLAVECIMBELSONATES E.A.

Grazioli: Klavecimbelsonates op. 1 nr. 1-6 en op. 2 nr. 1-6; Variaties in Bes; Pastorale ‘adagio’ voor orgel in C. Chiara Minali (kl, org). Brilliant Classics 95935 (2 cd’s, 2u. 35’26”). 2019
 
Giovanni Battista Grazioli (1746 - 1828) werd geboren in Bogliaco aan de oevers van het Garda meer, studeerde bij Bertoni in Venetië die hij na diens vertrek naar Londen tijdelijk verving  als organist van de San Marco. Of hij zelf ook orgelwerken schreef? Eenje staat op deze uitgave. In elk geval bezondigde hij zich niet aan de opera, maar hij leverde wel de nodige gewijde muziek.
Dit is voorlopig de enige opname van hem. De Klavecimbelsonates zijn uit rond 1780 en werden in Venetië gepubliceerd.
Ik zou ook zijn 6 Vioolsonates op.3 uit 1784, de Composizione strumentale a 12 en de Sinfonia concertante van deze componist el eens willen horen om een vollediger beeld van hem te krijgen. Maar voorlopig moeten we het doen met dit stel vrij conformistische, maar doelmatige en elegante Klavecimbelsonates.
Deze worden vrij haastig en tamelijk nuchter gespeeld door Chiara Minali, maar het resultaat kan bij gebrek aan beter dienen dankzij een paar mooie momenten, zoals het allegro cantabile uit op.1/3, het allegro uit op. 2/2, het larghetto uit op. 2/5 en het adagio uit op. 2/6. Daar spreekt charme uit dankzij een mooie frasering. Veel van de rest sprankelt zonder veel betekenis. Maar misschien moeten we daar bij Grazioli ook niet naar zoeken?