CD Recensies

GRAUPNER: PAASCANTATES

Graupner: Paascantates. ‘Die Frucht des Gerechten’ GWV. 1126/33; ‘Eröffnet euch ihr Augenquellen’ GWV. 1127/25; ‘Der Sieg ist da’ GWV. 1128/43 en ‘Ihr werdet traurig sein’ GWV. 1129/19. Jan Jerlitschka (ct), Sebastian Hübner (t), Johannes Hill (bs) met het jongenskoor Capella vocalis en het Barokorkest Pulchra Musica o.l.v. Christian Bonath. Capriccio C 5411 (57’25”). 2019
 
Wie op zoek is naar eens wat ander Paasrepertoire in Cantatevorm zou deze cd met cantates van Bachs tijdgenoot en collega Christoph Graupner (1683 - 1760) kunnen, ja moeten proberen. Ze verschijnen voor het eerst op cd en de vier Cantates omvatten de dagelijkse overgang van Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag met telkens één cantate.
De werken bezitten de diepe expressie die bij deze verschillende gelegenheden past. Een contratenor, ditmaal geplukt uit het jongenskoor, een tenor en een bas zijn de solisten. Graupner zag af van vrouwenstemmen, ook in het koor dat ruim dertig leden telt. 
Hoewel hij de minste ervaring heeft, kan Jan Jerlitschka goed voldoen aan de gestelde eisen. Ook zijn beide volwassen collega’s leveren heel gedistingeerde bijdragen die de muziek uit hun aria’s laat opbloeien door een zorgvuldige articulatie en een subtiele vormgeving. 
Het jongenskoor is goed getraind en zingt heel homogeen en gedisciplineerd. Christian Bonath weet hoe hij het Barokorkest Pulchra Musica tot de juiste actie moet brengen.