CD Recensies

GRUBER: SLAGWERKCONCERTEN NR. 1 EN 2

Gruber: Slagwerkconcerten ‘Rough music’ en ‘Into the open…’. Colin Currie met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. resp. Juanjo Mena en John Storgards. Colin Currie Records CCR 0004 (52’42”). 2013/2015
 
De Oostenrijkse componist, dirigent, contrabassist en zanger Heinz Karl ‘Nali’ Gruber (1943) is een belangrijke figuur van de Derde Weense School die zijn Slagwerkconcert nr. 1 ’Rough music’ in 1983 en nr. 2 ‘Into the open’ in 2010 schreef.
Zijn muziek is vaak provocerend, excentrisch en irrelevant, maar zijn beide Slagwerkconcerten zijn heel serieus bedoeld. In het Slagwerkconcert nr. 1 horen we hem onder meer de cajon bespelen, een ratelende trom waarop wordt getikt en geslagen terwijl de bespeler er opzit terwijl hij verder heen en weer moet rennen tussen een andere batterij slagwerk; iets minder daarvan was misschien beter geweest.
Slagwerkconcert nr. 2 is van recenter datum en bevat tegen het eind een stel pauzes met de suggestie alsof de componist ‘het werk de ruimte in slingert’. In tegenstelling tot het vroegere werk is dit concert voor een stel gestemde slagwerkinstrumenten. In de lange tweede episode wisselt de solist tussen marimba en koeklokken aan de ene kant en pauken en ander slagwerk aan de andere. Een gebrek aan melodieusheid vormt een handicap en het werk lijkt wat aan doel en richting te verliezen.
Colin Currie is een specialist op dit gebied en een betere solist had Gruber zich niet kunnen wensen. Het Londens orkest onder de beide dirigenten doet ook meer dan zijn plicht.