CD Recensies

GODOWSKY: APOSTEL VAN DE LINKERHAND

Godowsky: Apostel van de linkerhand. Eénhandige Pianosuite; Concert album ‘For the left hand alone’; ‘Wals-gedichten’ voor de linkerhand nr. 1-6. Nicholas Ross. Centaur CRC 3754 (73’52”). 2018
 
De Pools Amerikaanse pianist en componist Leopold Godowsky (1870 - 1938) behoorde tot de grootste in zijn soort gedurende de eerste decennia van de twintigste eeuw. Behalve dat hij eigen werken en bewerkingen van Chopin componeerde, had hij ook ideeën over de pianotechniek voor zover het spelen met gewicht en zo het gebruik van zo gering mogelijke bewegingen betreft. Zijn leerling Heinrich Neuhaus introduceerde die later in Moskou.
De hier opgenomen werken voor de linkerhand uit 1924 en 1829 behoren niet tot de reeks die door Bortkiewicz, Britten, Korngold, Prokofiev, Ravel en Schmidt tussen 1923 en 1940 werd geschreven voor het Oostenrijkse oorlogsslachtoffer Paul Wittgenstein, maar ontstonden blijkbaar op eigen initiatief. Het zal duidelijk zijn dat hij het zijn vertolkers niet makkelijk maakt.
Nicholas Ross is een Amerikaanse pianist die zich heeft gespecialiseerd in composities voor de linkerhand, niet alleen die van Godowsky, maar ook die van Honegger en de eigentijdse Kent Holliday, Brian Pearson en Philip Martin. Hij speelt op een Yamaha CFX vleugel en toont duidelijk geen moeite te hebben met deze materie die hij soms laat klinken alsof er toch tien vingers in actie zijn.