CD Recensies

GORDON, M.: 8

Gordon, M.: 8. Cello octet Amsterdam. Cantaloupe CA 21159 (71’25”). 2019
 
De Amerikaanse componist Michael Gordon (1956) is mede oprichter van Bang on a can en schreef ‘8’ als opdrachtwerk voor het Cello Octet Amsterdam dat bestaat uit Alistair Sung, Claire Bleumer, Esther  Torrenga, Geneviève Verhage, Rares Nihaikescu, René van Munster, Sanne Bijker en Sanne van der Horst.
Het werk dat bestaat uit de delen  ‘Kant A, B, C en D en 8’ klonk voor het eerst tijdens de Amsterdamse Cello Biennale in oktober 2018 en werd pas later opgenomen.
Voor de vertolking stellen de cellisten zich in een kring op, daaromheen zit het publiek. Wanneer de cellisten beginnen te spelen loopt de muziek in beide richtingen rond als een bewegend voorwerp waarvan de baslijn los van de melodie in de twee cirkelgangen van de 8 door de ruimte reist. 
Iedere cellist speelt zowel de melodie als de bas De 8-vorm biedt daarvoor vele mogelijkheden en de bedoeling is dat hierdoor quasi meditatieve gevoelens worden opgewekt. Dat lukt het best wanneer men in het midden van die kring zit. In het geval van een stereo opname is dat het beste te volgen met een hoofdtelefoon. 
Het is een aardig experiment maar ik kan niet zeggen dat de opname daarvan geheel bevredigend klinkt in de huiskamer. Een goede hoofdtelefoon kan helpen.