CD Recensies

GURIDI: CANCIONES CASTELLANAS NR. 1-6; CANCIONES DEL FOLKLORE VASCO E.A.

Guridi: Canciones castellanas nr. 1-6; Canciones del folklore vasco (ged.); ‘Todol-os-dias’; ‘La matin’, ‘Paysage’; ‘Las Ave-Marias’, ‘Misterio’, ‘Soledad’; Canciones infantiles nr. 1-6; ‘La novia del rey’. Maria Aragón (ms) en Angel Huidobro (piano). Tanidos SRD 274 (75’29”). 2003
 
Sylvia Schwartz: Canciones españolas. Granados: Canciones españolas nr. 1-10; Guridi: Canciones castellanas nr. 1-6; Turina: Tres Poemas op. 81; Toldra: ‘Abril’. ‘Maig’; Montsalvatge: Canciones negras nr. 1-5. Sylvia Schwarz (s) en Malcolm Martineau. Hyperion CDA 67954 (67’58”). 2012
 
Mijn aandacht werd op de Baskische componist Jesús Guridi (1886 - 1961) gevestigd door een Spaans liederenprogramma van Eva-Maria Westbroek en Julius Drake begin juni 2021. Ze zong daar behalve diens Seis Canciones castellanas ook liederen van Granados, een Poema en forme de canciones van Turina en liederen van Guastavino en Piazzolla.
Maar mij ging het vooral om Guridi. Diens zes Canciones castellanas zijn heel creatief geschreven in een laatromantisch idioom en vertonen duidelijk trotse Baskische invloeden en profiteren van een heel geavanceerde begeleiding die er een bijzonder karakter aan geven. Ze zijn fraai geharmoniseerd. Die intieme en van lyrische emotie vervulde liederen van Granados zijn vertrouwder kost als kleine juweeltjes. Turina’s Tres Poemas minder. Ze zijn serieuzer van aard wat vooral te danken is aan de teksten van Gustavo Adolfo Béquier. Eduardo Toldra’s beide Lenteliederen doen daarna wat gewoontjes aan en klinken voor materiaal uit 1920 nogal conservatief maar verder wel plezierig.
De enige liederen die bekendheid genieten van Xavier Montsalvatge zijn de vijf Canciones negras uit 1946. Ze bezitten een bijzondere schoonheid, met name ‘Wiegelied’.
Ondanks haar Duits klinkende naam is Sylvia Schwarz een volbloed Spaanse. Ze zingt dit repertoire wonderschoon en met veel aplomb karakteriseert ze elke bijdrage. Daaraan levert Malcolm Martineau een zeer wezenlijk, mooi genuanceerd aandeel dat getuigt van een ideale instelling. Voor wie meer van Guridi’s liederen wil horen is er een fijn programma van mezzo Maria Aragón.