CD Recensies

GOLDBERG: TRIOSONATES

Goldberg: Triosonates in C, a, g, Bes; Prelude en fuga inn g; Sonate voor 2 violen, altviool en b.c. in c. Ludus Instrumentalis. Ricercar RIC 426 (69’57”). 2020
 
ER is wel eens spottend opgemerkt dat Johann Gottlieb Goldberg (1727 - 1756) de beroemdste componist is wiens muziek slechts sporadisch te horen is. Volgens velen was hij alleen belangrijk omdat hij Bachs Goldbergvariaties speelde om de aan slapeloosheid lijdende graaf Kaiserling in te laten dutten. Dat hij in 1741 pas veertien jaar, zou wijzen op zijn grote talent. En inderdaad: hij stond bekend als virtuoze ’Notenfresser’. Maar Goldberg stond ook bekend als melancholicus en wat excentrisch, wat ertoe leidde dat hij veel van zijn eigen werken vernietigde.
Gelukkig bleven de hier opgenomen Triosonates gespaard. Het is heel mooie kamermuziek met belangrijke partijen voor ieder instrument. Mar ze zijn ook wat conservatief barok van stijl, omdat Goldberg niet meeging in de beweging richting rococo en galante stijl. Daarentegen is hij gul met mooie harmonieën en zorgt hij voor verrassende wendingen en chromatische kruiden om de muziek nog aantrekkelijker te maken.
Evgeny Sviridov (v), Anna Dmitrieva (v), Corina Golomoz (va), Davit Melkoyan (vc), Elizaveta Solovey (theorbe), Stanislav Gres (kl) van het Keulse Barokensemble Ludus Instrumentalis tonen de juiste opvatting van deze muziek en geven daar een betrokken, heel bevredigende vertolking van.