CD Recensies

GREIF: DANSE DES MORTS E.A.

GreifDanse des morts. Symfonie voor bariton en orkest op. 327; Het boek van Ierse heiligen op. 323; Quadrupelconcert Danse des morts. Pierre Fouchement (piano), Olivier Greif (piano), Edwin Fardini (b), Gaëtane Prouvost (v), Su Shen (va), Emmanuelle Bertrand (vc), Pascal Amoyel (piano) met het Douai Symfonie orkest o.l.v. Jean-Jacques Kantorow. B Records LBM 035 (57'01”). 2020
 
De Franse componist Olivier Greif werd begin januari 1950 in Parijs geboren en bleek over zoveel muzikaal talent te beschikken dat hij op zijn tiende tot het Conservatorium werd toegelaten. Daar studeerde hij compositie bij Tony Aubin en piano bij Lucette Descaves.
Hij stelde zich van 1961 tot 1981 onder de hoede van Berio en ontwikkelde een heel eigen stijl. Maar hij schreef ook gedurende tien jaar geen muziek om een ’spirituele weg’ van een Indiase goeroe te volgen. Na 1991 hervatte hij het componeren van vrij duistere en intense werken op thema’s uit W.O. II, het verblijf van zijn vader in Auschwitz, het verlies van zijn meeste familie in de vernietigingskampen. Hij zette gedichten van Célan op muziek, werd ernstig ziek en overleed in mei 2000.
Om in 2020 zijn zeventigste verjaardag te vieren werd een aantal in grote haast geschreven werken van hem die getuigen van zijn obsessie met mystiek en de dood voor deze opname gekozen. 
Het gaat om twee symfonische werken en het Boek van Ierse heiligen die hier door enthousiaste jonge musici met veel passie worden uitgevoerd, waarbij ook Greif zelf nog als pianist te horen is.