CD Recensies

GLASS: PIANOCONCERT NR. 1, TIROLCONCERT

Glass: Pianoconcert nr. 1 ‘Tirol concerto’; ‘Passages’ (ged). met het Stuttgarts kamerorkest o.l.v. Dennis Russell Davies. Orange Mountain Music 0011 (55’49”). 2003
 
Het Pianoconcert nr. 1 van Philip Glass was een opdrachtwerk van het Ministerie voor toerisme van het Oostenrijkse Tirol. Wereldburger Glass verwerkte daarin lokale volksmuziek, maar vermeed daarbij gelukkig om iets van gejodel te gebruiken. Eerder klinkt het wek als filmmuziek, een romance bestemd voor een widescreen projectie die zich in een vredig berglandschap afspeelt. Het dient gezegd dat hij zichzelf daarbij nogal eens herhaalt, maar het is zijn kracht dat hij desondanks voortdurend blijft fascineren. Op intelligente wijze varieert en schuift hij met het materiaal zonder dat het al te populistisch wordt. Daarvoor staan zijn vakmanschap en zijn intelligentie borg.
Iets herinnert aan ‘Opening’ uit Glassworks, maar het werk vervolgt daarna ongestoord zijn vrolijke weg en Glass weet heel goed hoe hij voor piano moet schrijven. In zijn dubbelrol van pianist/dirigent weet Glass’ vertrouweling Dennis Russell Davies precies wat hij moet doen om dit werk naar behoren tot leven te wekken en toch nog enige diepgang te verlenen.
Jammer dat het erk wat onevenwichtig is. Met zijn 16’31’ is het tweede deel bijna drie keer zo lang als beide andere delen en de variaties op een Tirools thema zijn niet boeiend genoeg om die lengte te rechtvaardigen. Het heeft iets te veel van minimalistische muzak. De joviale finale maakt daarna veel goed. Zelfs eenvoudige muzikale vereisen een goede technologie en daar is voor gezorgd.