CD Recensies

GOEBAIDOELINA: VIOOLCONCERT NR. 3, THE WRATH OF GOD E.A.

Goebaidoelina: Vioolconcert nr. 3 ‘Dialogue: I and you’; ‘The wrath of God’, ‘The light of the end’. Vadim Repin (v) met het Gewandhausorkest Leipzig o.l.v. Andris Nelsons. DG 486.1457 (63’07”). 2019, 2021
 
24 oktober 2021 werd de negentigste verjaardag van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina gevierd en DG brengt als om haar te eren voor deze gelegenheid een opname uit met drie recente, niet eerder opgenomen werken.
Volgens de dirigent raakt haar muziek je in intellectueel, spiritueel en gevoelsmatig opzicht steeds weer in hart en ziel. In 2017 werkten de componiste en de dirigent voor het eerst samen in Boston met als resultaat dat zij niet in Boston, maar in Leipzig drie seizoenen ‘composer in residence’ werd.
Twee van de composities op deze cd ontstonden in de schaduw van haar oratorium ‘Over liefde en haat’ uit 2016/8. Allereerst het Vioolconcert nr. 3 waarvan de titel ‘Dialoog: Ik en jij’ verwijst naar Martin Bubers meditatie ‘Ich und Du’ uit 1923. Vadim Repin bracht het 11 deeltjes tellende concert in première.
Daarop volgde ‘The wrath of God’ met 8 delen, waarvan de première enige malen moest worden uitgesteld als gevolg van de Corona pandemie. Dit werk werd opgedragen aan ‘De grote Beethoven’, wiens herdenking van zijn tweehonderdvijftigste verjaardag in 2020 om dezelfde reden in de knel was geraakt.
Op verzoek van Nelsons werkte de componiste een langere versie van dit werk uit, zodat het een tweedelig eerbetoon werd. Het derde werk, ’The light of the end’ is van vroeger datum, uit 2003 en is met 9 delen en 24’16” duur ook het langste. Kurt Masur voerde het voor het eerst uit in Boston.
Het is nauwelijks voorstelbaar dat Goebaidoelina ooit nog mooiere uitvoeringen dan deze te horen krijgt, ook al wordt ze honderd. Met haar kunnen ook wij daarvan genieten.