CD Recensies

GESUALDO: DOLCISSIMA MIA VITA, MADRIGALEN BOEK 5

Gesualdo: Dolcissima mia vita. Vijfstemmige madrigalen boek 5 nr. 1-21. Collegium vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. LPH 036 (55’08”). 2020
 
De 21 madrigalen uit het vijfde Boek van Gesualdo werden in 1611, drie jaar voor zijn dood. gepubliceerd. Ze bevatten net als het zesde boek zijn meest gedurfde muziek. Hat zijn toonzettingen waari elk zenuweinde wordt blootgelegd en het niveau aan dissonanten zels de huidige muziekwereld nog verbaast. De mest extreme van Gesualdo’s radicalisme zijn bewaard voor het zesde boek, maar ht vijfde bevat ook zijn aandeel aan verrassingen. Philippe van Herreweghe, die eerder de ‘Responsoria at alia ad officium hebdomadae Sanctae spectantia’ (PHI LPH 010) en de Madrigalen Boek 6 (Phi LPH 024) en andere erken van Gesualdo opnam, staat op zeer vertrouwde voet met deze componist.
Ook nu weer laat hij deze zorgvuldig gemoduleerde composities vooral voor zichzelf spreken, ervoor wakende dat ze niet al te gecultiveerd, maar juist vrij aardgebonden klinken. en vol gekwelde expressie. Ongeveer net zo pakkend als bij de aanpak van La Venexiana (Glossa GCD 920935) uit 2004.