CD Recensies

GRETCHANINOV: VSENOSHCHENOYE BDENIYE

Gretchaninov: Vsenoshchenoye bdeniye (hele Nachtwake) op. 59. Lets omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1397-2 (45’54”). 2021
 
De componist Alexander Grechaninov (1864 - 1956) kreeg aanvankelijk compositieles van Anton Arensky in Moskou. Vervolgens ging hij in 1890 naar Sint Petersburg waar hij die lessen vervolgde bij Rimsky-Korsakov. Deze had daarmee ook de belangrijkste invloed op zijn stijl. Na afloop van de Russische Revolutie voelde hij zich steeds minder goed thuis in Rusland, dus emigreerde hij in 1925 net als veel landgenoten naar Parijs en nog weer later kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.
Hij was een heel veelzijdige en productieve componist die opera’s, symfonieën, kamermuziek, ruim tweehonderdvijftig liederen, veel muziek voor kinderen en ook vooral in zijn jongere jaren veel muziek voor de Russisch Orthodoxe kerk schreef en als zodanig voor de meest representatieve Russische toondichter gold.
Zijn ’Vsenoshchenoye bdeniye’ (All-Night vigil) is uit 1912 en ontstond drie jaar vòòr Rachmaninovs gelijknamige compositie. Het is van gelijkwaardige potentie en waarde. Maar waar het dito werk van Tchaikovsky en Rachmaninov algemeen bekend werd, lag dat van Gretchaninov ongeveer tachtig te slapen voordat het in de V.S. wakker werd en zijn eerste uitvoering kreeg in 1995.
Het werk heeft tien delen en werd geschreven voor concertante uitvoering. Hij gebruikte traditionele Slavische gezangen als uitgangspunt met thema’s over vreugde en uitbundige jubel. 
Het Lets Omroepkoor van de ook in Nederland bekende Sigvards Klava (hij maakte o.a. met het Nederlands Kamerkoor een tournee langs zeven Chinese steden) is een der beste om dit werk in al zijn glorie weer te geven. Dat is prachtig gelukt en de Ondine technici zorgden dat het optimaal in al zijn kleurenpracht klinkt.