CD Recensies

GOEBAIDULINA: DIALOOG 'ICH UND DU', THE WRATH OF GOD; THE LIGHT OF THE END

Goebaidulina: Dialoog ‘Ich und du’, ‘The wrath of God’, ‘The light of the end’.  Vadim Repin (v) met het Gewandhausorkest Leipzig o.l.v. Andris Nelsons. DG 486.1458 (62’44”). 2021
 
Op 24 oktober 1931 werd Sofia Goebaidulina in Chisopol in de  Russisch-Tataarse republiek geboren en om haar negentigste verjaardag te vieren, stelde DG een  programma samen dat drie niet eerder opgenomen werken van haar bevat.
De Dialoog ‘Ich und du’ is niet anders dan Vioolconcert nr. 3, gecomponeerd in 2018 en opgedragen aan Vadim Repin. Het is onderdeel van een programma met spirituele muziek.
De titel van de Dialoog ‘Ich und du’ is ontleend aan Marin Buber’s gelijknamige boek uit 1923 waarin hij schrijft over de dialoog als spirituele kijk op de wereld. Die enigszins fragmentarische dialoog wordt hier gevoerd door de violist en de diverse orkestgroepen en neemt soms heel furieuze trekken aan. Het gehamer aan het eind van het vijfde deel is kenmerkend voor de componiste.
‘The wrath of God’ uit 2020 heeft genoeg aan een wat kleinere bezetting, maar klinkt luider als gevolg van de uitgebreide koperbezetting die gods toorn op de dag des oordeels kracht bijzet.
Al komt er een vrij zwaar bezet orkest aan te pas, ‘The light of the end’ uit 2003 heeft een onverwacht vrolijk en hoopvol karakter. Grappig dat dit mede wordt bereikt door de instrumenten in verschillende stemming te laten spelen.  
Met grote bewondering en veel waardering heb ik intussen een paar maal gehoord, hoe Vadim Repin, Andris Nelsons en het Orkest uit Leipzig iets heel imposants van dit programma hebben gemaakt. Zo tegen het eind van 2021 behoort deze uitgave tot mijn dierbaarste van wat me in de loop van het jaar in de cd speler belandde.