CD Recensies

GRUNDMAN: PIANOCONCERT; VIOOLCONCERT E.A.

Grundman: Pianoconcert in e op. 63 ‘The toughest decision of God’, WATFP op. 38; Celloconcert ‘Act of contrition’ op. 75. Eduardo Frías (piano) en Iagoba Fanio (cello) met het Orquesta sinfónica de Navarra o.l.v. Pedro Halffter. Sony 1943.995019-2 (69’14”). 2021
 
Jorge Grundman (1961) begon reeds als twaalfjarige met componeren, voltooide als veertienjarige zijn eerste werk en studeerde daarna muziek in Madrid. Maar zijn loopbaan verloopt vervolgens wisselend tussen muziekschrijven en zijn docentschap op het gebied van akoestiek en geluidsregistratie. Dat leidde eerder tot zijn werk A mortuis resurgere uit 2013 (Chandos CHSA 5138) als ‘metgezel’ van Haydns ’Sieben letzten Worte’.
Heel wat anders is dat hij een fonds opende om geld in te zamelen voor ‘Artsen zonder grenzen’ en een non profit stichting om welluidende eigentijdse muziek te promoten.
Zijn muziek werd en wordt in vele landen uitgevoerd, maar tot op heden niet in Nederland. Misschien brengt deze cd met twee heel representatieve Concerten en een kort orkestwerk daar verandering in. Dankzij deze heel gave uitvoeringen heb ik er met veel genoegen naar geluisterd en ga ik die eerdere cd eens lenen.  Er moet ook nog een cd met Pianowerken van Grundman, met Fantasieën, de Genius suite voor Sara Mozartiana, Études, ‘In the still of the night’ en ‘Lullaby’ met Eduardo Frías zijn (Sony 88985.43204-2).