CD Recensies

GRIEG: LIEDEREN, DAVIDSEN

Grieg: Liederen. ‘Haugtussa’ op. 67, ‘En svane’, ‘Med en vandlilje’, uit 6 Liederen op. 25, ‘Til én I’ en 2 uit ‘Elegiske digte af John Paulsen op. 59, ‘Jeg elsker dig’ uit Hjertets melodier op. 5, ‘Og jeg vil ha mig hjertenskjaer’ op. 60/5, ‘Ved Rondane’ op. 3, Liederen op tekst van Otto Bezon op. 69 nr. 1-5, ‘Die Poesie’ op. 18/5. ‘Seks sange’ op. 48, ‘Varen’ op. 33/2. Lise Davidsen (s) en Leif Ove Andsnes (p). Decca 485.2254 (79’48). 2021
 
‘Kunstenaars als Bach en Beethoven richtten muziektempels op, ik wilde slechts woningen oprichten waarin de mensen zich behaaglijk en gelukkig voelen’, zei Grieg ooit. Die uitspraak is goed van toepassing op dit recital van sopraan Lise Davidsen en pianist Leif Ove Andsnes. Men wordt er als luisteraar inderdaad heel gelukkig van dankzij het eenvoudige, maar indringende karakter waarmee het recital wordt geïnterpreteerd.
Grieg was een miniaturist en en de meeste van zijn liederen zijn fraaie vignetten. Dat klinkt misschien kleinerend, maar, maar gaat meestal om juweeltjes naar het motto ‘minder is meer’.
Het tweetal begint met de cyclus ‘Haugtussa’ (het bergmeisje) die heel onschuldig begint, maar geleidelijk een duisterder karakter krijgt na lied nr. 4.
Veel van de overige liederen zijn bekend, zoals ‘Med en vandlilje’ en de liefdesverklaring ‘Jeg elsker dig’, andere krijgen we minder te horen, maar die zijn zo substantieel dat iedere liefhebber van de liedkunst ze zal bewonderen. Hier, in op. 25, is de invloed van de Noorse volksmuziek groot.
De vijf liederen op. 69 hebben een continentaler karakter en worden in het Duits gezongen.
Tot nu kenden we Lise Davidsen vooral als zangeres van dramatische opera aria’s en orkestliederen (van Mozart tot Wagner en Sibelius), maar ze weet haar nu lyrisch ingezette stem goed aan te passen als ‘Kammersängerin’. Voeg daarbij dat ze een heel mooie en aantrekkelijke en best bijzondere stem heeft, zich geen moment hoeft te forceren en een heel communicatieve voordracht heeft. Steeds wordt de juiste toon getroffen.
Pianist Leif Ove Andsnes is erg vertrouwd met Grieg. Hij nam een aantal Lyrische stukken, de Ballade en het Pianoconcert op en toont zich hier een fijnzinnige, gevoelig en soepel reagerende en preciese begeleider. Zo werd de synergie tussen de twee volmaakt. Zelf merkte de zangeres trots over deze uitgave, die in het Januarinummer van The Gramophone tot cd van de maand is uitgeroepen op: ‘I’m very proud of this all-Norwegian album. I hope people enjoy listening to it, and I look forward to sharing it with audiences around the world.’