CD Recensies

GENTILI: TRIOSONATES OP. 1 NR. 1-12

Gentili: Triosonates op 1 nr. 1-12. Soavi Affeti. Brilliant Classics 95224 (2 cd’s, 1u. 22’50 "). 2015
 
Over de jonge jaren van de Italiaanse componist Giorgio Gentili (1669 – 1737) is slechts weinig bekend. Hij moet in Venetië zijn geboren blijkt uit een uitgave van zijn composities uit 1727, en hij moet hebben behoord tot de zeer gerespecteerde violisten uit zijn tijd. Dat blijkt uit het feit dat zijn salaris na vier jaar werd verdubbeld als lid van het orkest uit de San Marco. In dat ensemble droeg hij de verantwoording van de vioolsoli. Later werd hij benoemd als maestro di instromenti van het Ospedale di Mendicanti waar hij zestien jaar doorbracht.
Hij componeerde tussen 1701 en 1716 zes reeksen sonates of concerten die in 1702 in Amsterdam werden gepubliceerd. Alle triosonates op deze cd zijn vierdelig op nr. 1 na.
De muziek is minder inventief dan Corelli’s op 1, de werken getuigen ook niet van meer inzicht dan bij Vivaldi, maar ze zijn wel briljant zoals dat bij een virtuoze componist/violist past. Heel mooi is bijvoorbeeld het ‘largo e staccato’ uit Sonate nr. 4 in e. Het is in ieder geval muziek die het aanhoren met plezier waard is. 
De uitvoeringen door het uit Patrizio Focardi en Paolo Cantamessa (v), Rebecca Ferri (vc), Anna Clemente (kl, org) en Giovanni Bellini (theorbe) bestaande ensemble Soavi Affeti wekken deze sonates prachtig tot leven. Vooral de beide violisten kunnen zich met roem overladen. Ze laten de muziek sprankelen.
Rebeca Ferri en Anna Clemente zorgen op klavecimbel en/of orgel voor een stevig fundament en Giovanni Bellini bromt er tevreden bij op zijn theorbe.
De beschrijvingen in de toelichting zijn niet steeds correct. Sonate nr. 8 heeft niet vijf maar vier delen. Maar dat hoeft liefhebbers van onbekende Italiaanse barokkamermuziek niet te storen. Meer werken van Gentili zijn op cd niet verkrijgbaar, afgezien van een Vioolconcert op. 6/6 (Passacaille 1035).