CD Recensies

GRIEG: SLATTER

Grieg: Slåtter Op. 72 nr. 1-17; Halvorsen: ‘Noorse boerendansen’ nr. 1-17 in de traditie van Knut Dahle; Anon.: Bruremarsj etter Myllarguten. Ingfrid Breie Nyhus (p), Åshild Breie Nyhus (Hardanger viool), Knut Dahle (Hardanger viool). Simax PSC 1287 (74’12”). 2007
 
Voorjaar 1888 ontving Grieg een brief van de bekende ‘volksfiedelaar’ Knut Johannessen Dahle die bang was dat later na zijn dood geen belangstelling meer zou bestaan voor de door hem gespeelde boerendansen. Daarin verzocht hij hem om zich over zijn materiaal te ontfermen. In eerste instantie liet Grieg die taak over aan zijn collega Johan Halvorsen, maar Grieg raakte zo enthousiast toen hij het materiaal hoorde dat hij ook een eigen versie maakte. In de programmatoelichting wordt gerefereerd aan en geciteerd uit de correspondentie tussen Dahle en Grieg.
De Slåtter die Grieg in 1902 componeerde, zijn vrije bewerkingen van Noorse boerendansen die van generatie op generatie werden doorgegeven door lokale musici. Ze werden als regel gespeeld op de Hardanger viool die vooral in zwang was in het zuiden van Noorwegen.
Beide verzamelingen werden vrijwel gelijktijdig gepubliceerd  en veroorzaakten nogal wat beroering in de muziekwereld. Ze zijn gelukkig ook beide op deze cd bijeengebracht. Later onderzoek door Sven Nyhus bracht aan het licht dat Halvorsen nogal slordig met het materiaal was omgegaan; daarom zorgde hij in 1993 voor gecorrigeerde versies. Ook de dansen van Grieg kregen in 2001 een nieuwe versie.
Om deze opname te maken gingen Ingfrid Breie Nyhus, Ashild Breie Nyhus en Knut Dahle naar Griegs woning Troldhaugen waar zij Steinway B (een cadeau van zijn vrouw Nina ter herdenking van hun trouwdag in 1892) op hen stond te wachten. Dat inspireerde tot heel mooie, ook erg stijlvolle uitvoeringen. Als toegift klinkt de Bruremarsj etter Myllarguten die in 1912 al werd opgenomen op wasrollen.
Åshild Breie Nyhus en haar partners tonen zich in deze opname zeer vertrouwd met de oude tradities en zorgen voor fascinerend mooie, frisse vertolkingen. Het is een genoegen om naar de Hardanger violen met hun specifieke klank te luisteren.
De zusjes Nyhus komen uit een geslacht van volksmusici en hebben dit idioom in hun aderen.
Het programmaboekje is uitgebreid geïllustreerd en bevat een interessant essay van Ingfrid Breie Nyhus en Sven Nyhus.