CD Recensies

GLASS: KING LEAR

Glass: King Lear. Ruth Wilson (spr), Natalie Cummins (v), Martin Agee (v), Christopher Cardona (va) en Stephanie Cummins (vc). Orange Mountain Music OMM 0141 (56’01”). 2019
 
In 2019 ging King Lear van Philip Glass op Broadway in première met Glenda Johnson als Lear en Ruth Wilson als Cordelia/The fool. De muziek daarvoor bestaat uit dertig korte deeltjes die door een vertelster en een strijkkwartet binnen een uur worden afgewikkeld.
De manier waarop King Lear geleidelijk gek wordt is goed uitgebeeld door Glass in een wervelende, maar ook benauwende partituur voor strijkkwartet. Dat bevindt zich met de acteurs op het podium en laat zich in elke dramatische wending horen. Glass concentreert zich op Lears kwetsbaarheid en mentale zwakte met muziek die zich onder de huid van het drama afspeelt. Hij gebruikt Shakespeare’s storm als een metafoor voor Lears totale ineenstorting met 8 opzwepende deeltjes. De liedjes van de Fool zijn prachtig schunnig, ideaal voor de aardgebonden cockney actrice Ruth Wilson. De vier musici die haar met veel aplomb begeleiden zijn dezelfde die bij de Broadway productie optraden.
Ze zorgen alle samen voor een vrijwel perfecte uitvoering.