CD Recensies

GLASS: STRIJKKWARTETTEN NR. 8 EN 9 KING LEAR

Glass: Strijkkwartetten nr. 8 en 9 ‘King Lear’. Tana kwartet. Soond SND 22020 (44’00»). 2021
 
Het Franse, uit Antoine Maisonhaute (v), Ivan Lebrun (v), Julia Michael (va) en Jeanne Maisonhaute (vc) bestaande Tana kwartet speelt afzonderlijk de muziek na die Philip Glass componeerde voor een Broadway productie van Sam Gold voor spreekster en strijkkwartet van zijn King Lear. De opname daarvan met de actrice Ruth Wilson wordt tegelijk hiermee besproken.  
In deze concertversie ontvouwt zich een krachtig dramatisch landschap via Glass’ kenmerkende repetitieve structuren, oscillerende harmonieën en vriendelijk zwaaiende ritmen die worden gepuncteerd door ijzige texturen die de op handen zijnde storm aankondigen.
Heel anders, zelfs haast Schubertiaans, klinkt het Strijkkwartet nr. 8 uit 2018. Het wordt gekenmerkt door mooie klanklagen en contrasterende ritmen en timbres. Het lijkt wel of Glass hier een nieuw, derde stadium in zijn stilistische ontwikkeling heeft bereikt die klassieker en introspectiever is.
Het in 2004 opgerichte Tana kwartet, dat graag vernieuwende muziek speelt, voelt zich volkomen thuis in dit idioom. Het maakte eerder o.a. de opnamen ‘Shadows’ (Paraty 205146) met werken van Yann Robin en Raphael Cendo en ‘Bleu Ébène’ (Paraty 199346) met composities van David Achenberg.