CD Recensies

GNATTALI: PIANOWERKEN

Gnattali: Pianowerken. ‘Moto continuo’. ‘Moto continuo’ nr. 1 en 2, ‘Uma rosa para on Pixinguinha’, ‘Rapsódia brasileira’, ‘Poema flm detarde’, ‘Manhosamente choro’, ‘Vaidosa’ nr. 1-3, ‘Prelúdio Cigarra’, ‘Prelúdio Paisagem’, ‘Prelúdio Amolecado’, Pianosonate nr. 2, ‘Étude Choro’, ‘Exercises on Brazilian rhythms nr. 1-4, ‘Guriatan de conqueiro toada’. Luís Rabello. Challenge CC 72870 (60’27”). 2021
 
Ten minste een paar andere componisten naast de Braziliaan Heitor Villa-Lobos, zoals Mozart Camargo Guarnieri en de componist/pianist Radamés Gnattali (1906 – 1988) kregen een naam en verdienden daarvan een weerspiegeling in de cd wereld. BIS maakte een opname van zijn gitaar, piano en cello muziek (BIS SACD 2086). Gnattali schreef ook symfonische werken in 1942, 1962, 1969 en 1983, maar die trokken tot op heden niet de aandacht.
Gnattali had hoop op een loopbaan als concertpianist, maar kwam in plaats daarvan tot een zekere roem als vriend en compagnon van componisten van populairder muziek als Jobim en Nazareth. Van een viertal van zijn Gitaarconcerten bestaat een opname van Marco Salcito (Brilliant Classics 95491), maar hier gaat het om pianowerken in neoromantische stijl met een haast improviserend karakter en een vaak vrij pittige zuidelijke ritmiek. Naast de interessante kortere werken is het vooral de Pianosonate waarmee Luís Rabello indruk maakt door er veel expressie aan te verlenen.