CD Recensies

GLAZOENOV: BALLETMUZIEK

Glazoenov: De seizoenen op. 67; Scènes de ballet in A op. 52. Minnesota orkest o.l.v. Edo de Waart. Telarc CD 80347 (66’19”). 1992

 

Glazoenov: Raymonda op. 57. Moskou’s symfonie orkest o.l.v. Alexander Anissimov. Naxos 8.553503-4 (2cd’s, 2u.18’32”). 1995

 

Glazoenov: Baryshnia-sluzhanka (Listigheden van de liefde) op. 61. USSR Symfonie orkest o.l.v. Jevgeni Svetlanov. Melodiya SUCD 10-00020 (56’24”). 1989

 

Toen Tchaikovsky in 1893 overleed, moest de directeur van de keizerlijke theaters, Vsevolozhsky uitkijken naar een componist die in dezelfde geest en liefst op hetzelfde niveau dezelfde standaard als Tchaikovsky’s drie grote balletten kon behouden.

Glazoenov had in 1897 al een dusdanige reputatie dat hij werd uitgenodigd om een volledige balletmuziek te schrijven. Dat werd Raymonda en wel in de choreografie van de beroemde Marius Petipa. 

Het resultaat was zo succesvol dat Glazoenov twee verdere balletten schreef voor St. Petersburg: Les ruses d’amour en De seizoenen. Daarna keerde hij het theater zijn rug toe. Van deze balletten is De seizoenen het mooist; de relatie met Tchaikovsky is duidelijk, maar het is zeker geen bleke imitatie en de vijftien korte deeltjes (geen daarvan duurt langer dan vier minuten) sprankelen briljant en zijn heerlijk om op te dansen. Elk jaargetijde wordt levendig uitgebeeld, maar de Winter is het mooist. Deze bestaat uit een fijnzinnig schitterthema, gevolgd door vier variaties die vorst, ijs, hagel en sneeuw verbeelden.

Edo de Waart mag dan geen balletspecialist zijn, maar met het Amerikaanse orkest verzorgde hij een sierlijke, elegante en verfijnde interpretatie van De seizoenen. De strijkers zijn vitaal in het bacchanaal van De Herfst en ook de speciaal genoemde Winter klinkt heel suggestief. Bovendien klinkt de opname bijzonder mooi.

Wat Raymona betreft, kis Anissimov de enige die het volledige ballet geeft. Ook alweer elegant en hartelijk met warm klinkende strijkers. De tempi zijn aan de kalme kant en hadden soms best wat geanimeerder mogen zijn.

In het minst bekende Listigheden van de liefde is Svetlanov een der beste gidsen.