Glazoenov: Symfonieën nr. 1-8; Balletmuziek; Concertwalsen; Vioolconcert; Kroningscantate; Herdenkingscantate; Poème lyrique op.12. Julia Krasko (v), Ludmilla Kuznetsova (s), Vsevolod Grinov (t), Dmitri Stepanovitch (bs) met het Russisch staatsorkest o.l.v. Valeri Polyanski. Brilliant Classics (7 cd’s, 7u. 34’53”).
Van de componisten die stug symfonieën in laatromantische stijl bleven schrijven, behoort Glazoenov tot de volhardendste. Destijds keerden niet zozeer Shostakovitch, maar wel Miaskovsky en Prokofiev zich tegen deze oude garde, maar tegenwoordig zijn we wat toleranter jegens de hoeders van de traditie.
Het valt niet te ontkennen dat Glazoenov hecht doortimmerde constructies bouwde en vaak interessant orkestreerde zonder al te diep in de menselijke ziel te graven. Geen van zijn in totaal negen symfonieën zorgen voor een kroniek van de zelfontdekking zoals het laatste drietal van Tchaikovsky, maar de robuuste creativiteit van Glazoenov heeft best wat te bieden, zeker in de werken die hij in de jaren 1890 schreef, zoals de warm romantische nr. 4 en de scherp gefocusseerde pastorale nr. 7.
Behalve Polyanski (was ook op Chandos verkrijgbaar) hebben ook Anissimov (Naxos), Yudin (Olympia), Järvi (Orfeo) en Sérebrier (Warner) zich over de symfonieën ontfermd, maar het Brilliant album biedt het meeste en is het goedkoopst. Verschil is dat bij de laatstgenoemden de cd’s individueel voorhanden zijn.