CD Recensies

GEOFFROY: PIÈCES DE CLAVECIN

Geoffroy: Pièces de clavecin: Suites in C, c, G, g, d. Aurélien Delage (kl) en Thomas Dunford (lt).  Passacaille  PAS 991 (79’58”). 2012 

 

Geoffroy: Pièces de clavecin: Klavecimbelsuites in c, a en F. Elise Goutet. Accord 205262 (75’03”). 1995

 

Het is van voordeel dat juist nu onbekende zeventiende eeuwse componisten worden herontdekt. Neem de Fransman Jean-Nicolas Geoffroy (1633-1694) die zo kan profiteren van mooiere instrumenten dan uit zijn tijd, beter opgeleide musici met een breed stijlinzicht en van uitgekiende opnamemogelijkheden.

Geoffroy moet zo’n 217 Pièces de clavecin hebben gecomponeerd; deze zijn verdeeld over 19 suites. In zijn muziek horen we iets terug van tijdgenoten als Froberger, Cambonières, L. Couperin, Lebèque en Clérambault, maar Geoffroy heeft ook een duidelijke eigen stem.

Aurélien Delage, die op een prachtig gerestaureerd oud instrument speelt, komt voor het uitvoeren van deze muziek beslagen ten ijs, want hij doorliep lessen van Baumont, Hantaï, Weiss en Stewart en in zijn expressieve spel met ook rustmomenten en mooie versieringen herkennen we ook iets van Leonhardt.

Leuk is ook dat de componist préludes inlaste van d’Anglebert, Clérambault, Marchand en Lebèque. Ondersteunend treedt ook in sommige delen nog de totaalklank verrijkend een aartsluit op.

Al met al wordt hier een eerdere opname van Elise Goutet enigszins in de schaduw gesteld.