CD Recensies

GLUCK: ARMIDE

Gluck: Armide. Mireille Delunsch, Charles Workman, Laurent Naouri, Ewa Podles, Françoise Masset, Nicole Heaston, Yann Beuron, Brett Polegato, Vincent le Texier, Magdalena Kožená, Valérie Gabail met Les musiciens du Louvre en koor o.l.v. Marc Minkowski. Archiv 459.616-2 (2 cd’s, 2u. 18’33”). 1996

Met gebruikmaking van hetzelfde libretto dat Lully ongeveer een eeuw eerder had gekozen, ontwikkelde Gluck een opvallend flexibele structuur met een snelle opeenvolging van aria’s, duetten en recitatieven. Gluck sprak van “Mogelijk mijn beste werk” waar het de vijde van zijn zeven hervormingsopera betreft. Toch kreeg het werk nooit de bekendheid van Orfeo, Alceste, de beide Iphigénies en Paride ed Elena. Nogal ten onrechte naar hier blijkt.

Dat libretto vormt trouwens niet de sterkste kant van het werk. De handeling gaat slechts over de liefde van de heidense tovenares Armide, prinses van Damascus, voor de Christelijke ridder en held Renaud en diens bekoring door haar, gevolgd door ontnuchtering en verlating.

Twee belangrijke facetten pleiten voor het werk: de zachte, sensuele toon van de muziek (volgens de componist bedoeld om een wellustige sensatie te wekken) en het prachtige liefdesduet uit de vijfde akte.

Gelukkig kiest Minkowsky voor een effectieve, duidelijk dramatische aanpak in tempi die aan de snelle kant zijn, maar tal van fraaie kleuren opbloeien; zijn orkest is ruim bezeten speelt in plooibare stijl. De bezetting is sterk met Mireille Delunsch, zingend met een stevige, rijke, hooguit wat ongenuanceerde toon en zonder optimale tekstduiding in de titelrol en Charles Workman  in de belangrijke, hier haast baritonaal klinkende tenorrol van Renaud, ook met frisse, heldere stem. Mooi zwakt hij zijn  stem af in ‘Plus j’observe ces lieux’. Het beroemde liefdesduet klinkt heel charmant

In de korte, maar belangrijke rol van La Haine horen we Ewa Podles met beheerste maar krachtige intensiteit de haat vertegenwoordigen en ook voor de kleinere rollen met Laurent Naouri als Hidraot als uitblinker zijn heel goede mensen geëngageerd.