CD Recensies

GABRIELI, G.: CANZONA'S E.A., VIS

Gabrieli, G.: Sonata in octavi toni C. 184; Canzona’s nr.9 C. 190, 16 C. 209 C. 188, C 18, C. 189, C. 187, C. 185 Sonata pian e forte, C. 186  La spiritata, C. 195, C.211, Ricercar primi toni; Sonata nr. 19 C. 213. Andreas Sieling (org) met Berlin Brass o.l.v. Lucas Vis. Pentatone PTC 5186-509 (62’03”). 2013

De Berlijnse dom is dan wel niet de Venetiaanse San Marco, maar de koperkoren klinken er ook machtig en het orgel zorgt voor passende tonen daarbij. Pentatone is altijd een groot voorvechter geweest van ex kwadrofonie en van moderne meerkanaals opnametechniek. Zelf heb ik daar nooit in geloofd, want ruim tachtig procent wat ik tijdens demonstraties hoorde, voldeed niet aan elementaire voorwaarden. Daarom doe ik het bij het afluisteren liever van hoogwaardige stereo en beschik ik niet over de mogelijkheden voor meerkanaals weergave. Wie die wel ter beschikking heeft, zou deze hybride super sacd eens moeten proberen. In stereo klinkt hij al tamelijk imposant en valt er best te genieten van de antifone effecten uit deze werken, waarbij de domakoestiek voldoende ruimtelijk is en het geheel heel sonoor maakt.

In ander opzicht had er door een gevarieerder programmakeuze best wat meer contrast mogen zijn dan de hoofschotel aan Canzona’s nu biedt. Verder kunnen puristen op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk bezwaar maken tegen het gebruik van moderne instrumenten, maar dat is meer regel dan uitzondering, ook bij andere opnamen.