CD Recensies

GOUNOD: FAUST, CLEVA

Gounod: Faust. Dorothy Kirsten, Jussi Björling, Frank Guarrera, Cesare Siepi met het Ensemble van de Metropolitan Opera New York o.l.v. Fausto Cleva. Arkadia GA 2008 (2 cd’s), Naxos 8.111083/5 (3 cd’s, 2u. 36’28”).1950

 

Hoewel wat deze opera betreft waarschijnlijk de keuze eerder valt op de wat nieuwere opnamen van Plasson (EMI 556.224-2) of Rizzi (Teldec 4509-90872-2), verdient dit monaurale ouwetje ook nog best de aandacht vanwege de destijds gezaghebbende solisten.

De vocale partijen zijn hier namelijk schitterend. Jussi Björling is een zinderende Faust en verleent zijn hogere stembereik een gouden randje. Hoewel Dorothy Kirsten als Marguérite wat nuchter en niet te dromerig is, werkt dat alleen maar ten voordele. Cesare Siepi biedt alles wat men van Méphistophélès kan wensen: broedend en alwetend.

In de orkestbak laat de passend genaamde Fausto Cleva de partituur van Gounod precies goed zijn werk doen en de (mono) opname heeft de tand des tijds behoorlijk weerstaan. Zo resteert een meer dan gedegen uitvoering van een toch niet zo onbelangrijk operamonument.