CD Recensies

HENZE: VOICES

Henze: Voices nr. 1-22. Sarah Walker (ms) en Paul Sperry (t) met London Sinfonietta o.l.v. Hans Werner Henze. Explore EXP 0007/8 (2 cd’s, 1u. 36’41”). 1978

 

Deze grote en verreikende liederencyclus waarvan een volledige uitvoering ruim anderhalf uur vergt behoort tot Henze’s meest karakteristieke en geïnspireerde werken. Hoewel het inn wezen gaat om een eerbetoon aan zijn geliefde Monteverdi, horen we ironische echo’s van Kurt Weill en dus ook toonzettingen van gedichten van Bertold Brecht.

Het is een wonder dat dergelijk haast tegenstrijdig materiaal met een bijzondere begeleiding door een groep instrumentalisten die ook moet beschikken over een ocarina, een mondharmonica, een accordeon, een elektrische gitaar en een flink bezette slagwerkgroep zoveel indruk maakt.

Sommige episoden zijn heftig, maar het werk wordt afgerond met een prachtig, uitgebreid duet, Blumenfest, dat een laatste straal van hoop biedt en de voorafgaande wat bittere sfeer verdrijft.

De virtuositeit van het gecomponeerde vindt zijn weerklank in deze briljante realisatie. Dat deze wordt geleid door de componist is een garantie voor authenticiteit; Sarah Walker en Paul Sperry tonen zich uitstekende solisten.

Een tweede opname van dit werk onder Neumann op Berlin Classics BC 2180-2 (ook 2 cd’s) blijft in vergelijking hiermee wat achter.