CD Recensies

HENZE: ODE AN DEN WESTWIND; VIOOLCONCERT NR. 1; CONTRABASCONCERT

Henze: Vioolconcert nr. 1; Ode an den Westwind; Contrabasconcert. Wolfgang Schneiderhan (v), Siegfried Palm (vc) en Gary Karr (cb) met het Symfonie van de Beierse omroep c.q. het Engels kamerorkest o.l.v. Hans Werner Henze. DG 449.865-2 (76’01”). 1969

 

De drie vioolconcerten van Henze (logisch samengebracht op een andere cd (MDG MDG 601-1242-2) geven een breed overzicht van zijn loopbaan als componist van 1948 toen hij als student het eerste concert schreef tot 1997 toen hij het derde voltooide.

Dat concert nr.1 ontstond toen hij zich de geheimen van het 12-toons serialisme en het neoclassicisme had eigen gemaakt. De orkestpartij bezit een Stravinskyaanse helderheid, maar het harmonische idioom kent echo’s van Berg.

De Ode an den Westwind dateert uit 1953 toen hij naar Italië emigreerde en zijn werken een duidelijker melodische inslag kregen. Tekenend daarvoor is dit werk dat bestaat uit vijf zeer afwisselende, vrij esoterische stemmingsbeelden voor cello en orkest en dat is geïnspireerd door een gedicht van Percy Bysshe Shelley.

Het de nodige virtuositeit vergende Contrabasconcert is een aardige aanvulling op de gelukkig voortdurend groeiende reeks zeer bruikbare werken door dit vroeger nogal ongebreideld geachte instrument. Gary Karr bewijst wat alles mogelijk is.