CD Recensies

HAYDN: PIANOTRIO'S NR. 25, 26 EN 30

Haydn: Pianotrio’s nr. 25 in G H. XV/25 Zigeuner trio, 26 in fis H. XV/26 en 30 in Es H. XV/30. Grieg trio. Simax PSC 1267 (65’54”). 2014

 

Ooit nam het Beaux Arts trio alle 41 Pianotrio’s plus de extra nummers in C en Es op (Philips 454.098-2, 9 cd’s. Net als het Florestan trio (Hyperion CDA 67719) identificeren pianist Vebjorn Anvik en zijn partners Solve Sigerland (v) en Ellen Margrete Flesjø (vc) zich volledig met de gevoelsmatige schaal van deze werken die duidelijk waren bedoeld voor huiselijk gebruik.

Maar hun opzet illustreert meteen ook dat dat Haydn deze trio’s structureerde voor een voor die tijd krachtige Broadwood piano die geschikter was voor grotere ruimten.

Het Noorse trio weet heel goed de inhoud van deze van karige aanduidingen voorziene trio’s uit te drukken. Hun engagement blijkt bijvoorbeeld uit de wanneer waarop ze de continu doorlopende reeks tripletten uit het adagio van nr. 26 levendig weten te houden. In de finale van nr. 25 wordt de zigeunerachtergrond mooi geaccentueerd. Probeer het andante con moto uit trio nr. 30 om te ervaren wat deze musici in hun mars hebben.

De snelle delen worden geen moment met cruise control gespeeld, maar zijn wisselend levendig en gul. De in een ruime akoestiek opname laat gelukkig toch alle wezenlijke details goed uitkomen.