CD Recensies

HOWELLS: CONCERT VOOR STRIJKORKEST; ELEGIE; SUITE; SERENADE

Howells: Concert voor strijkorkest; Elegie op. 15a; Suite voor strijkorkest nr. 1; Serenade. City of London sinfonia o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 9161 (67’33”). 1992

 

Het drietal hier opgenomen werken staat geheel in de traditie van de Engelse muziek voor strijkers op zijn best. Het concert uit 1938 begint met  een grote energieke uitbarsting, maar het tweede thema is treffend nostalgisch en het elegische karakter van het langzame deel bepaalt daarna feitelijk het karakter van het hele werk.

De Elegie voor altviool, strijkkwartet en strijkorkest werd in 1917 geschreven voor een herdenkingsconcert dat werd gegeven voor de gevallenen in de oorlog, in dit geval voor zijn medestudent op het Royal College of Music Francis Purcell Warren.

De opzet van het werk voor altvioolsolo, strijkkwartet en strijkorkest is bijzonder maar vertoont wel enige verwantschap met de Tallis Fantasia van Vaughan Williams. Rond het moment waarop deze klacht zijn hoogtepunt bereikt is de aanzet kalm en berustend.

De fijnzinnige eendelige Serenade met opnieuw een aandeel voor een solokwartet is nog uit datzelfde jaar.

Daarna zijn het ‘allegro deciso’ en het ‘rondo’ uit de Suite (1938) zeker in ritmisch opzicht uitgesproken extrovert, maar vervolgens klinken de ‘Siciliano’ en het ‘Menuet’ met een diepere stem. Hickox zorgt voor exemplarische uitvoeringen die fraai zijn vastgelegd.