CD Recensies

HACQUART: TRIOMFERENDE MIN, DE, E.A.

Hacquart: De triomferende min; De vryadje van Kloris en Roosje; De bruiloft van Kloris en Roosje (ged.). Cameraota trajectina. Globe GLO 6069 (52’20”). 2011

 

De pastorale De triomferende min werd in 1678 mede geschreven om de vrede van Nijmegen te vieren waarmee een einde kwam aan een Frans-Nederlandse oorlog. De rond 1640 in Brugge geboren componist kwam eerst in het rijke Amsterdam van de Gouden Eeuw terecht, maar verhuisde naar Den Haag, waar hij tot de kring van Constantijn Huygens behoorde en concerten gaf aan het hof van Johan Maurits van Nassau.

De tekst van de mogelijk eerste Nederlandstalige opera De triomferende min is als ‘een vredesspel gemengd met vocale en strijkersmuziek, toneel machinerie en dans’ van de onbekende Dirck Buyerso (1644-1707). Er is veel gesproken tekst in het werk dat enige verwantschap vertoont met gelijksoortige composities van Purcell.

Het werk begint met lofprijzingen op de vrede en de voorspoed; als de oorlog begint is de vrouwen de lust tot liefde ontnomen. Cupido kan dat niet aanvaarden en benadert Mars, maar voordat die aan het vechten slaan, bemiddelt de moeder van Cupido, Venus. De vijandelijkheden worden gestaakt en er heerst vrede die in odes wordt bezongen.

Of het werk ooit zoals bedoeld is opgevoerd, is onzeker. Ook deze opname zoekt het in noodzakelijkerwijze in compromissen. De tussenspelen en dansen zijn nooit in druk verschenen, dus is voor dit deel van het werk geput uit de reeks suites voor viola da gamba Chelys uit 1686 in een arrangement voor blokfluit, 2 hobo’s, 2 trompetten, viloen, violine en b.c.

De beide fragmenten uit Kloris en Roosje zijn van heel andere aard: veel volkser, vulgairder. De muziek moest worden gereconstrueerd omdat deze in 1772 bij een brand in Amsterdam verloren ging. Deze muziek was van Servaes de Konink.

De acht zangers en instrumentalisten - 2 violen, violone, gamba, blokfluit, hobo, fagot, trompet, kinkhoorn, harp, luit, cither en pauken - zorgt heel vindingrijk, zorgvuldig en gemotiveerd dat het interessante geheel tot een effectieve realisatie komt.