CD Recensies

HELLSTENIUS: OPHELIA'S DEATH BY WATER SINGING

Hellstenius: Ophelias: death by water singing. Elisabeth Holmertz (Ophelia), Tora Augestad (koningin Gertrude), Ivan Ludlow (Hamlet), Silje Aker Johnson (Woodmaiden), Janna Vettergren (Woodmaiden), Ebba Rydh (Woodmaiden) met het Cikada ensemble o.l.v. Christian Eggen. Lawo LWC 1098 (77’33”). 2014

 

De Noorse componist Henrik Hellstenius (1963) greep met librettiste Cecile Løveid in 2005 in deze kameropera terug op Shakespeare’s drama Hamlet en de daarin verwerkte mythe van deze prins.

Maar hier gaat het niet om de held Hamlet die de dood van zijn vader wil wreken, maar wordt door eliminatie van vrijwel alle manlijke rollen vooral de vrouwelijke kant vanuit het standpunt van Ophelia belicht die zich door hem bedrogen voelt.

De jonge Ophelia wordt naar een vermolmd en vervallen koninklijk hof gebracht om met een labiele Hamlet te trouwen. Beiden worden verliefd op elkaar en treffen elkaar in een bos, slapen met elkaar. Waarna Ophelia verlaten door Hamlet, maar wel zwanger alleen achterblijft. Hamlet doodt de koning en Ophelia wordt waanzinnig wanneer ze begrijpt dat haar Hamlet een moordenaar en verrader is. Ze pleegt dan zelfmoord in een rivier.

Deze ‘boze droom’ wordt in de opera niet lineair verteld, maar verloopt via dertien droombeelden met na een inleiding achtereenvolgens ‘Let’s be hopeless’, ‘Already a river’. ‘Ho Ophelia”’. ‘I am a mouse’, ‘Rainbows’, ‘The drip of blood’, ‘On a windy day’, ‘The black prince is back’, ‘I tremble and listen’, ‘Where are you?”, ‘Murder and waiting’, ‘To get bigger eyes’ en ‘I’m a little happy’ met een inleiding vooraf.

Op Hamlet zelf na zijn er geen manlijke rollen, een duidelijke chronologie wordt niet gevolgd en werkelijkheid en onwerkelijkheid lopen door elkaar. Het gaat immers om de macht die achter motivatie schuilt. 

Er is sprake van veel recitatieven en Hamlet’s aandeel wisselt tussen kinderlijke melodieën en feller uitingen en Ivan Ludlow weet dat geloofwaardig te maken. Daar gaat best expressieve kracht van uit. Maar de zwaarste last rust op Ophelia die door Elisabeth Holmertz geweldig goed wordt gepersonifieerd.